Cél a Fekete-Körös

Ha csak rövidebb idő áll rendelkezésünkre, de azt aktívan szeretnénk eltölteni, kiváló helyszín lehet erre a Fekete-Körös dobozi oldalán, a gát. Szanazugon keresztülhajtva, a Fater Motel közelében hagyhatjuk az autónkat vagy a buszmegállótól öt perc sétával elérhetjük a gátat és tehetünk egy kiadós sétát a tetején, élvezve a folyó látványát jobbról, míg balról a Sarkad-Remetei-erdő fái teszik sétánkat izgalmasabbá. A Sarkadi úti (Gyula) zöld hídig 4 kilométer a távolság, bátrabbak tovább sétálhatnak a Mályvádi Őstölgyesbe, de ez már egy másik történet. Visszatérve Szanazugba pedig egy kiadós, finom vacsorával vagy egy jó kávéval zárhatjuk a túránkat a Motel teraszán.

A Körösök Romániában, Erdélyben erednek, egyesülésük után 200 kilométerrel arrébb ömlenek a Tiszába. A Fekete-Körös az Erdélyi-középhegységben, Rézbánya környékén indul útjára, Szanazugnál egyesül a Fehér-Körössel, onnantól, mint Kettős-Körös folytatják útjukat.

A Fekete-Körös magyarországi szakasza 20,5 km, erősen kanyargó medre talán a legkevésbé szabályozottnak számít Magyarországon. Eme tulajdonsága csak előnyére válik a horgászat szempontjából, vize általában tiszta, kevésbé szennyezett. Zsákmány lehet itt a ponty, a süllő, amur, ritkábban a csuka. Előfordulhat még a harcsa és a keszeg is, bár e halak kisebb példányai jellemzőbbek a Körösök ezen szakaszán.

Kb. a 16. folyamkilométertől csak határmegközelítési engedéllyel mehet a horgászat, ezt jobb észben tartani.

http://www.visitgyula.com/latnivalok-adatlap/koros-volgyi-turak-2

Fotók: Fazekas Erika