Hogy is van ez?

Cafe, caffee, cream, crema

Akkor tegyük tisztába; van a cafe és van a caffee. Azon kívül van a cream és van a crema. Az amúgy egyszerűnek tűnő angol nyelv itt kicsit csavaros. Tehát a cafe kávézót a caffee kávét jelent. A cream tejszínt, míg a crema egy vékony krémréteg a minőségi eszpresszó kávék tetején. A hab a tortán, vagyis a kávén.

Ez a habréteg nélkülözhetetlen a manapság divatos caffee art-hoz is (a kávék tetejére, tejhab és a kávékrém ügyes összekeverésével rajzolt mintázat).

Anélkül, hogy lebecsülnénk a kotyogós, filteres, instant vagy éppen a török kávét, amiknek a tetején nem jelenik meg az a bizonyos kávékrém, az eszpresszó kávé a csúcs – szigorúan szubjektíven!

Olyan jó a kávézókban, esetleg a teraszukon kicsit megpihenni. Egy jó fekete mellől, szemlélni a világot, kicsit eltávolodva tőle.

A felszolgált kávé mesél a szakavatottnak. Sokat. Szakértelemről, szakmaszeretetről, tudásról, a részletekre kiterjedő alaposságról, baristáról, vezetőről.

Bizony egy szakma ez is, oda kell figyelni. Sok mindent kell tudni a kávénövényről, pörkölésről, eszközökről.

Szóval mitől is függ a crema?

– a jó minőségű kávékeveréktől,

– a megfelelő pörköléstől,

– az őrlés finomságától,

– magától a géptől (többek között fontos, hogy tudjon 9 bar nyomást produkálni, 88ºC és 92ºC fok közötti vízhőmérséklet előállítására képes fűtőberendezést tartalmazzon, legyen rugós a csaptelepe, azaz legyen egy jó eszpresszógépünk),

– nagyon fontos a jó barista szaktudása, keze,

– és nem hanyagolható el hozzá a gépek, eszközök tisztasága sem.

És ha mindezek összeérnek, megszületik a feketénk, és a tetején az isteni crema.

A képek a békéscsabai Jankay Kávéházban születtek, a kávék pedig Mazán Ádám ügyes keze által.

https://www.facebook.com/jankay.kavehaz?fref=ts

Írta: Fazekas Erika