Minden, amit a Bocuse d’Or-ról tudni érdemes

Minden, amit a Bocuse d’Or-ról tudni érdemes

Most, hogy a magyarországi döntő kapcsán előkerült megint, az én kedvenc konyhaművészeti versenyem, lássuk miről is szól…

Ennek, a világ egyik legrangosabb, főzőversenyének a döntője minden második évben kerül megrendezésre a franciaországi Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon.

Fotó: Francis Mainard

Poul Bocuse

A verseny ötlete és neve Paul Bocuse-tól ered, aki a franciák méltán híres, világszerte ismert szakácsfejedelme volt, a nouvelle cuisine meghatározó alakja.

1926. február 11.-én született és 2018. január 20.-án 91 éves korában halt meg. Egy hagyományosan vendéglátással foglalkozó családban nőtt fel és már korán édesapja éttermének konyháján dolgozott. Lyon és Párizs meghatározó éttermeiben tanulta ki a szakmát. 1956-ban átvette édesapjától, az anyai nagyszülei által alapított éttermet, ahol 1958-ban kapta az első Michelin-csillagját, 1962-ben a másodikat, 1965-ben pedig a harmadikat. 1961-ben megszerezte a MOF (Franciaország Legjobb Szakembere) címet, majd 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagjává ütötték. 1989-ben a Gault Millau kalauz az Évszázad szakácsának választotta, három másik szakáccsal egyetemben.

Halálakor öt bisztrót, egy gyorsbüfét, három éttermet üzemeltetett Franciaországban, egy éttermet Floridában és két bisztrót pedig Japánban.

A Bocuse d’Or (Concours mondial de la cuisine) ötletét 1985-ben fogalmazta meg egy lyoni kiállításon, ahol ő volt az elnök. Úgy gondolta, hogy jó lenne a gasztronómiai szakkiállítás ideje alatt egy versenyt indítani, amivel hozzájárulhatnának a szakma fejlődéséhez. Az első versenyt 1987-ben szervezték meg. És azóta is a verseny töretlen népszerűségnek örvend, évről évre több versenyzőt és szurkolót állít be a rajongók táborába.

 

A verseny és a szabályok

A verseny menete, a kvalifikáció rendszere többször változott az első megrendezett verseny óta.

2009-től 24 ország csapata vesz részt a döntőben:

– a Bocuse d’Or Europe 12 legjobbja,

– a Bocuse d’Or Asia 4 legjobbja,

– a latin-amerikai Copa Azteca 3 legjobbja,

– és 3 csapat azokról a területekről, ahol nem tudták megszervezni a kontinens viadalt, Afrika, Észak-Amerika, Közel-kelet és Óceánia,

– illetve 2 további ország „szabad kártyával”, akiket a rendezők szabadon választhatnak ki.

Szabályok: A versenyen mindent frissen kell elkészíteni, az alaplevek kivételével. Egy hús- és egy halételt kell készíteniük, három körettel. A kötelező alapanyagokat a verseny előtt 6 hónappal, a halételét 2 hónappal előtte hirdetik meg, a zöldségeket és a gyümölcsöket a verseny estéjén, 30 perc alatt, kell kiválasztaniuk a számukra berendezett piacon. Improvizációs feladat az, hogy az egyik köretet a piacon talált alapanyagokból kell prezentálniuk. Egy újabb előírás szerint pedig, minden versenyzőnek kötelező valamilyen nemzeti vonalat is belevinni az ételek jellegébe, amellyel képviselik saját országukat.

A selejtezőkön és a döntőn is a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre. Egy csapatban két versenyző, egy szakács és a segédje van jelen. A séfnek 23 évesnél idősebbnek, míg a segítségének 22-nél fiatalabbnak kell lennie a verseny idején. A csapat harmadik tagja a konyhán nem lehet jelen, ő a trénere a csapatnak, segíti őket a felkészülésben és figyeli az időt a verseny alatt.

A zsűri 24 jeles séfből áll, melyeket a résztvevő országok szakmai kiválóságai közül hívnak meg. 12 fő bírálja a húsételeket, 12 a halételeket. A pontok kétharmadát (maximum 40) a felszolgált étel minősége szolgáltatja, egyharmada (maximum 20) pedig a tálalást értékeli, továbbá 20 pont szerezhető a csapatmunkával, tisztasággal, alapanyaggal való takarékossággal.

A legmagasabb összesített pontszámot megszerző szakács kapja a Bocuse d’Or trófeát.

Az első díjjal 20 000, a másodikkal 15 000, a harmadik hellyel pedig 10 000 euró is együtt jár.

A verseny hivatalos oldala:

http://www.bocusedor.com/en

2015 nyertes hústálja, USA

Bocuse d'Or 2015

 

A magyar vonatkozás:

A Bocused’Or Europe versenyre, a magyarországi döntőt megnyerő séf jut ki. Ez zajlott le a napokban, ahol az első helyezést Pohner Ádám érte el, így ő utazhat a döntőre, amit 2018. június 11.-12.-én rendeznek meg az olaszországi Torinóban.

A magyarországi döntő fotói:

http://bocusedorhungary.hu/galleria/bocusedor_magyarorszag2018_donto_etelek

A világrangú verseny hazai képviseletét a 2009-ben megszületett Magyar Bocuse d’Or Akadémia látja el. Ők szervezik meg a magyarországi selejtezőt, döntőt is.

Az Akadémia feladatai között nevesíti a Magyarország gasztronómiai hagyományainak ápolását, a hazai termékek népszerűsítését, a legújabb konyhatechnológia irányzatai bemutatását, gasztronómiai rendezvények szervezését. Méltón szeretnék képviselni a Bocuse d’Or szellemiségét az itthoni konyhaművészet fejlődésének érdekében.

A 2016-os Sirha Budapest volt a Bocuse d‘Or európai döntőjének házigazdája, ahol első helyen Szél Tamás végzett így ő képviselhette 2017 januárjában hazánkat a Bocuse d’Or Lyoni döntőjében. És Tamás történelmet kreált az előkelő negyedik helyezésével, ami páratlan a magyar gasztronómiában. Olyan gasztronómiai nagyhatalmak végeztek utánunk a sorban, mint a franciák, németek, finnek, dánok, stb.

Szél Tamás munkái az 1917-es versenyről:

2017 - Bocuse d'Or

2017 - Bocuse d'Or

Bocuse d’Or 2017 Lyon versenyfogásai, Fotó: Le Fotographe

http://bocusedorhungary.hu/galleria/versenyfogasoklyon

Ezenkívül még kétszer tudtunk kijutni a döntőbe, 2013-ban Szél Tamás 10. helyen, míg 2015-ben pedig Molnár Gábor a 13. helyen végzet.

Az Magyar Bocuse d’OrAkadémia hivatalos oldala

http://bocusedorhungary.hu/

 

És pár szó a SIRHÁról is essék:

SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállítás

1983 óta létező kiállítás, kétévente várja a látogatókat.  2017-ben 3 000 kiállítót és 208 000 szakmai érdeklődött –köztük 25 000 szakácsot- vonzott a vásár.

A Sirha nem csak a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjének add otthont, de itt rendezik meg a cukrász világbajnokságnak (Coupe du Monde de la Pátisserie) döntőjét is.

A következő kiállítás 2009. január 26. és 30. között lesz megrendezve, ismét közel 3 000 kiállítóval a vendéglátás minden területéről.

A Sirha hivatalos oldala:

http://www.sirha.com/

 

Sirha Magyarországon

A Sirha Magyarországon 2014-ben debütált Gourmet by Sirha Budapest néven, 2016-ban pedig már Sirha Budapest néven került megrendezésre.

Sirha Budapest hivatalos oldala:

http://sirha-budapest.com/hu

Írta: Fazekas Erika