Culinary World Cup, 2018, Luxembourg

Culinary World Cup

Most, hogy az elmúlt időszakban, mindenhonnan Luxembourgi hírekkel bombáztak minket, nézzük mi is ez a verseny..

2018-ban november 24. és 28. között került megrendezésre. Nagyon szép eredménnyel zárta a versenyt a magyar válogatott, de a többi magyar csapat, köztük a Békés Megyei Culinary Team sem panaszkodhat.

Az első verseny Luxembourgban, 1970-ben, került megrendezésre és azóta is, négyévente megmérettethetik magukat a szakácsok és cukrászok. Zárójelben jegyzem meg, hogy négy évente megrendezik a szakácsolimpiát is, picit arrébb, Frankfurtban két év eltolódással, így nem kell megmérettetés nélkül maradniuk a szakembereknek hosszú ideig.

A versenyt, hasonlóan a Bocuse d’Or-hoz, egy nagy nemzetközi gasztronómiai és kulináris művészeti kiállítás, az Expogast társrendezvényeként szervezik meg.

A gasztronómiai versenyt a François Vatelről (1631–1671, kora leghíresebb szakácsmestere, aki II. Louis de Bourbon-Condé hercegének háznagya (maître d’hôtel), egyben ceremóniamestere és konyhafőnöke volt), elnevezett szakácsszövetség rendez, mely tagja a 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő világszervezetnek, a World Association of Chefs Societest (WACS), melynek az MNGSZ 1968 óta tagja.

A verseny nagyságát mutatja, hogy a 30 nemzeti válogatott, 15 ifjúsági, 15 regionális, katonai és közétkeztetési csapat, 45 regionális (céges, iskolai stb.) csapaton kívül számos egyéni versenyző is részt vesz a megmérettetésen, ez közel 750 szakácsot és cukrászt jelent.

A versenyszámok között szerepel a klasszikus hidegkonyha, büfétányérok készítése, „melegen elképzelt, hidegen tálalt” koncepciójú tálak, tányérok, valamint cukrászati munkák és artisztika (két alkategóriája: a jégből, margarinból, zöldség-gyümölcsökből készített dekoráció és a cukorból, marcipánból vagy csokoládéból készült).

A csapatok részére szervezik a melegkonyhás versenyt, amely során öt óra alatt kell elkészíteni egy háromfogásos menüsort, száz adagban kitálalni és eladni a kiállítás és a verseny látogatóinak. A verseny idejére egy 820 férőhelyes, hatalmas étterem, a „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, van felállítva.

A versenybe küldött munkákat pontozza a zsűri, és a pontok után minősítenek, osztják az érmeket. Így előfordulhat, hogy akár tíz-tizenkét versenyző is aranyérmet kap ugyanabban a kategóriában.

https://www.facebook.com/wacsworldchefs/photos/a.225520820840476/2084082148317658/?type=3&theater

Többet megtudhatunk a Villeroy & Boch Culinary World Cup-ról a World Association of Chefs’ Societies, azaz a Worldchefs honlapján:

https://www.worldchefs.org/Event/a3a19a5c6a188a78e148db3687e4a6d07ba03d41

Ha a Vatel-club Luxemburg-ra lennénk kíváncsiak további információt itt találunk:

http://www.vatel.lu/apropos.php

A nemzeti válogatottunk, a versenyben részt vett további magyar csapatok eredményeiről tájékozódhatunk a MNGSZ facebook oldaláról:

https://www.facebook.com/magyarnemzetigasztronomiaiszovetseg/

A Békés Megyei Culinary Team munkájáról saját facebook oldalán is találunk fotókat, itt:

https://www.facebook.com/bekesmegyeiculinaryteam/

 Írta: Fazekas Erika