Kopi Luwak – a luxuskávé

A különleges és bizarr kávé Szumátráról

Egy kávé, melyért 20 000 forintot is elkérhetnek csészénként. Mi kerül rajta ennyibe? Olyan finom, hogy belekortyolva betekinthetünk a mennyek országába?

Volt már hozzá szerencsém többször is, nem nyílt meg sem az ég, sem a föld. Akkor mi lehet a titka? A ritkasága és a különleges procedúra, ahogyan a kávénál oly fontos, fermentálódása végbe megy… Igen az a bizonyos macska itt jön a képbe!

Piaca főleg Amerikában és Japánban hatalmas és kilója elérheti a 600-1000 amerikai dollárt is. Az átlag kávét szorgos kezek szüretelik és utána válogatják szét az érett és éretlen szemeket. Mindezt Szumátrán, Jáva szigetén egy cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró teszi meg az emberek helyett. Rendhagyó módon! Az érett szemeket megeszi és…

Egy átlagos kávécseresznyét szedés után azonnal fel kell dolgozni, amit végezhetnek szárazon vagy nedvesen.

A száraz eljárás körülbelül egy hónapba kerül, a gyümölcsöt kiterítik és egy hónap alatt nedvességtartalma 13% alá csökken, akkor a kávébabszemeket egy speciális hántológéppel megszabadítják a száraz termésburoktól.

A mosott kávé sokkal értékesebb, mint a száraz eljárással előkészített és a vizes eljárás egyben korszerűbb eljárás is. Ennek lényege, hogy a kávébogyók húsát és babszemét gépi úton választják el egymástól, majd egy speciális, erjesztő folyadék felhasználásával történő áztatási és mosási eljárással jutnak a nyerskávéhoz. Csak ezt követően kerül sor a szárításra, mely így csupán 10-14 napot vesz igénybe.

És akkor a cica. Hm, hát igen. Jól sejtitek, nedves eljárásnak számít és a feldolgozási idő még gyorsabb, hisz csak meg kell várni, hogy a hátsó kapun távozzon az elfogyasztott gyümölcs emészthetetlen magja! Ha egyszer kijön, csak össze kell szedni. Miután rátaláltunk az őserdő különböző részein! Állítólag a macska gyomrában található savak a kávébab felületén és belsejében is nyomot hagynak és a kávé innen kapja különleges, titokzatos ízét. Mondják a piacon árult civetkávék 50%-a hamisítvány..

Szóval miután rátalálunk és kiválogatjuk a kávébabokat a hm.. körítésből, lemossuk, enyhén megpörköljük és vihetjük is a piacra! Könnyűnek hangzik?

A Kopi Luwak luxuskávénak számít; nehéz, testes és krémes, kissé karamella ízzel. És lassan második helyre szorítja a piacon egy másik bizarr kávé. Mely hasonlóan készül, csak nem egy macska, hanem elefántok segítenek az előállításában Thaiföldön, de ez már egy másik sztori…

Írta: Fazekas Erika