Neves napok a vendéglátásban – Valentin nap

A Valentin napot lehet szeretni, nem szeretni de figyelmen kívül hagyni vendéglátósként, szigorúan felejtős…  Ilyenkor készülnünk kell rá, különleges ételekkel, itallal, szépséges dekorációval.

Honnan is származik? Akik úgy gondolják nincs hozzá kapcsolódó magyar hagyomány, kicsit tévednek. Ez a szerelmi varázslások ideje a magyar néphit szerint. A Valentin nap, Bálint napja eredetileg Nagy-Britanniában Szent Bálint napján megült ünnep. A szerelmesek megajándékozzák egymást, üdvözlőlapot küldenek.

Mit jelent nekünk a gasztronómiában? Az ételek kiválasztásánál figyelembe vesszük az ünnep jellegét. Az est folytatására való tekintettel nem adunk ilyenkor nehéz ételeket, nem választunk erős ízzel vagy illattal bíró alapanyagokat, mint például  a marhapörkölt vagy a fokhagyma. Igyekszünk afrodiziákumnak (nemi ingert fokozó) számító alapanyagokat választani. Ennek számít például a kakaó, méz, tea, gyömbér, kávé, lestyán, petrezselyem, zeller, torma. Az ünnep jelképének számító szív alakjára formázhatjuk tortánkat. Szívecskéket, csókolódzó galambpárt, piros színt használunk az asztal, a terem díszítésénél.  A vacsora fontos része a pezsgő is mely méltó e jeles naphoz.

Minden nap szeressük egymást de fontosak az ünnepek! Néha öltözzünk ünneplőbe és lépjünk ki a hétköznapok monotóniájából. És erre nagyon jó alkalom Bálint napja.