Miért éppen Alaszka? 3. rész

Juneau, Alaszka fővárosa

Juneau-t 32739 fő lakja (2017.08.19.), népessége körülbelül 6000 emberrel nőhet a májusi és szeptemberi hónapok között idelátogató óceánjárók utasaival. Alaszka második legnagyobb városa, rengeteg programmal. A település a Gastineau-csatorna mentén található, a Junau-hegy lábánál fekszik, és a Douglas-szigetet is magában foglalja.

Területét eredetileg a tlingit indiánok auke törzse lakta. 1880-ban, Joe Juneau and Richard Harris, két talajkutató, verte fel itt a sátrát. Miután a tlingit törzsfőnök Kowee iránymutatása alapján aranyat kerestek, majd találtak is, egy év múlva már egy egész falut tett ki az idesereglő aranyásók tömege. A második világháború előtt, itt volt található a világ három legnagyobb aranybányája, ahonnan 158 millió $ értékű aranyat termeltek ki.

1906-ban lett az állam központja, miután az addigi székhely, Sitka vesztett jelentőségéből. 1959-ben, Alaszka tagállammá válása után, és az alaszkai olajmezők feltárásával fejlődése lendületbe jött. Ez a fejlődés az 1990-es évekre lassult csak le. Manapság gazdaságának meghatározója a bányászat mellett a kormányzás és a turisták.

http://www.juneau.com/

http://www.juneau.org/

http://juneauempire.com/

https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g31020-Activities-Juneau_Alaska.html

Fotók: Fazekas Erika

Még több fotó a Cafe Crema facebook oldalán:

https://www.facebook.com/Erikanetcafe/