Miért éppen Alaszka? 4. rész

Sitka

Sitka a Baranov-sziget nyugati partján és a Japonski-szigeten fekszik. Korábban, Novoarhangelszk néven Orosz-Amerika fővárosa, majd miután az amerikaiak megvették a területet, 1867-től 1906-ig Alaszka székhelye volt. 2000-ben lakossága 8835 fő volt, az állam ötödik legnagyobb városa.

Novoarhangelszket, az Orosz-Amerika kormányzója, Alekszandr Baranov alapította, 1799-ben. Az oroszok állandó harcban álltak a terület őslakosaival a tlingitekkel. 1804-ben legyőzték őket, majd fokozatosan kitelepítették a területről. A 19. század középén Sitka volt a legjelentősebb kereskedelmi kikötő Észak-Amerika csendes-óceáni partján, a szőrmevadászok áruja innen jutott el az európai és ázsiai piacokra. Ma is láthatóak az orosz történelem nyomai.

Itt található, többek között, az Alaszkai Egyetem campusa, egy, a második világháború alatt épült, légi bázis, épületeit ma egy gimnázium és a parti őrség használja és a Kruzov-szigeten található a mindössze 970 m magas Mount Edgecumbe, egy régóta kialudt vulkán (utolsó kitörése mintegy 3800 évvel ezelőtt lehetett).

http://www.sitka.org/

https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g60966-Activities-Sitka_Alaska.html

Fotók: Fazekas Erika

Még több fotó a Cafe Crema facebook oldalán:

https://www.facebook.com/Erikanetcafe/