Variációk egy témára; rizottó, piláf, meridon, rizses hús

A rizs sok nemzet konyhájában megjelent az idők során (5000 éve termesztik), Kelet-Ázsia legfontosabb gabonanövénye de idővel az európai konyha is magáévá tette. Minden nemzet saját képére igazította, így pici eltérések alakultak ki, a nemzetekre jellemző rizsételek elkészítése között.

Az olasz változat, rizottó néven, talán a világon a legismertebb. Törökországban piláf, Franciaországban meridon, míg itthon simán rizses hús/máj/stb. a neve.

Bár legtöbbször rizottónak hívja a magyar szakirodalom is a magyar változatot, nem árt rendet tenni közöttük.

Saját fotó: Rizsesmáj

Rizottó:

Rizottónak alkalmas rizsfajtákból készülnek (arborio, vialone nano, carnaroli). Ezzek a teltebb, hosszúkásabb rizsszemek sok folyadékot képesek felvenni, főzés során egyenletesen puhulnak. Olyan fehérjét tartalmaznak, melyek a kioldódó keményítővel közösen krémes állagot biztosítanak az ételnek. A rizst nem párolják, hanem az alapnak megfelelő alaplével (esetleg + fehérborral) kissé kásássá főzik. Összekeverik a jelleget adó alappal (sonka, gomba, máj stb.) és közvetlen a tálalás előtt vajjal és szemcsésre reszelt parmezán sajttal.

 

Piláf:

A török, Közel-Keleti, arab konyhák étele. Elkészítése közelebb áll az olasz konyha elkészítési módjához, mint a magyarhoz. Alapvetően a rizs együtt készül a zöldségekkel (csicseriborsó, sárgarépa, paradicsom, stb.) húsokkal (bárány, csirke, hal), gombával, fűszerekkel. Hosszúszemű hántolt vagy barnarizsből készül, kitűnő hozzá a basmati rizs is.

Egy fokhagymás, vöröshagymás, fűszeres (római kömény, bors, majoranna, koriander, chili, stb.) alapot készítünk először, ebben átforgatjuk a rizst és felöntjük az alaplével esetleg vízzel. Beletehetünk még húsokat, zöldségeket, felforraljuk őket, tíz percig főzzük. Miután lehúzzuk a tűzről, tíz percig lefedve hagyjuk még puhulni.

 

Meridon:

Francia eredetű étel, legismertebb változata a rákmeridon.

A párolt rizshez főtt rákhúst, rákmártást kevernek. Rákvajjal, cayenne-borssal ízesítik.

 

Magyar változat:

Az előkészített alapanyagokat (máj-gomba / sonka / borjúhús, stb.) a kis olajon megpirított hagymához adjuk, erős lángon megpirítjuk, fűszerezzük és összekeverjük a már elkészített párolt rizzsel. Ezután párolt zöldborsót is keverhetünk hozzá, majd beletesszük a reszelt sajtot és/vagy sajttal tálaljuk.