Túrázzunk Biharban, irány a Jád völgye

Szerencsések vagyunk itt Békésben, hisz az alföldi ember számára szokatlan és vonzó hegyekért csak alig százötven kilométert kell megtennünk.

Király-hágó

Első rácsodálkozás a völgyre

 

A Bihar-hegységben van, többek között, a csodaszép Jád-völgy (Valea Iadului). Az oda úton keresztül kell haladnunk az Erdély kapuján a Király-hágón (Pasul Craiului). A Jád-patak magas hegyek között terebélyesedik, számtalan vízeséssel tarkítva, majd Csarnóháza (Bulz) alatt egyesül a Sebes-Körössel.  A Jád-patak forrása a Biharfüreden (Stâna de Vale) található Csoda-forrás, a legszebb vízesése, szigorúan szubjektíven, a Jadolina (Cascada Iadolina) de nem csalódhatunk a Szerenád vagy a Fátyol-vízesésben sem. A völgyben volt található a Lesi tó is, amiért sokan látogattak el erre a vidékre. A tó 9 kilométer hosszan terült el, mielőtt leengedték, és arra volt hivatott, hogy a környék vizeit összegyűjtse. A folyást követve, következő látnivaló a Jádremetei (Remeti) vízkitörés, majd a Csarnóházi (Bulz) Kessler-vizöntőbarlang.

A Jadolina

 

Az útvonal nagy része köves földút, hatalmas kátyúkkal, alacsony építésű autókkal nem egyszerű, sokszor lehetetlen küldetés.

A völgy elsősorban az aktív pihenésre vágyók paradicsoma. Rövidebb, hosszabb túrát tehetünk a környéken, festői környezetben, gyalog, biciklin. Horgászhatunk a kristálytiszta patakban, amiben hemzsegnek a pisztrángok, rákok (védett). Apropó, érdemes utána járni az engedélyeknek és tájékozódni a védett állatok, növények tekintetében, hisz nagyon szigorúan ellenőrzik a szabályok betartását, ami nélkül, valljunk be, nem is lehet megvédeni a természetet. Békés-megye gombászai is szívesen látogatják a környéket egy kis rókagombáért vagy a gombák királynőéért, a vargányáért.

Az erdei úton

Szállást találhatunk már 2000 ft-tól felfelé nap/fő, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

És mindenképpen kóstoljuk meg a helyi kocsma-kisboltban (kb. félúton van a Lesi tó helye és a Jadolina-vízesés között a Melinda Panziótól 100 méterre) a miccset (mititei) vagy a helyiek árulta frissen fejt tejet vagy a belőle készült sajtokat.

A völgy virágai

Rálátni a Fekete-Körös vízgyűjtő területére

Reggeli a Jadolinánál

A Jád-völgyéről itt még olvashatunk: http://erdely.utjaim.hu/jadvolgye.html

A Jadolina-vízesés térképen: https://www.google.hu/maps/search/cascada+iadolina/@46.7743387,22.6279772,12z

Két szállás a több tucat közül:

Melinda Panzió: http://www.erdelyiturizmus.hu/?action=entitasReszletes&entitasTipusId=1&id=3856

Rustic house: https://travelminit.hu/hu/szallas/rustic-house-biharfured

Fotók: Fazekas Erika

Több fotó található az Cafe Crema facebook oldalán: https://www.facebook.com/Erikanetcafe/?ref=aymt_homepage_panel

Több videó az Cafe Crema youtube oldalán: https://www.youtube.com/channel/UCg1djt-YwDEXPzkKP07gTLg