Miért éppen Alaszka? 2.rész

Glacier Bay Nemzeti Park

A Glacier Bay Nemzeti Park, Alaszka délkeleti részén fekvő, óriási méretű, több ágból álló fjord, a Glacier-öböl körüli területet foglalja magában. Az öböl déli kijáratát, az Icy-szorost, Goeorge Vancouver kapitány fedezte fel 1794-ben.

A park jelentős része jég alatt van, 16 parti gleccser található itt, amiből 12 aktivitást mutat, kisebb, nagyobb jégdarabok törnek le és hullnak az öböl vizébe. A jegesedés kb. 4000 évvel ezelőtt kezdődött, az úgynevezett kis jégkorszakban, csúcspontját pedig kb. az 1750-es évekre érte el, amikor is egy általános felmelegedés vette kezdetét. A jég visszavonulása napjainkban is folytatódik, itt figyelhető meg a valaha megfigyelt leggyorsabb visszahúzódási folyamat. A gleccserek aktivitását több tényező is befolyásolhatja, mint a hóesés mértéke, a topográfia vagy a klimatikus viszonyok. A park természeti adottságai remek lehetőséget biztosítanak a tudósoknak, akik itt tanulmányozhatják a klímaváltozás hatásait környezetünkre, vagy turistáknak, akik egy életre szóló élménnyel gazdagodhatnak.

Először 1925-ben fogalmazódott meg hivatalosan, hogy a „nyél” északi részén található terület természetileg különösen értékes, melynek jégkorszaki környezetét meg kell őrizni az utókor számára, megnyitni a nyilvánosság és a tudomány előtt. 1980-ban alapították meg a Glacier Bay Nemzeti Park és Rezervátumot majd 1986-ban az UNESCO, mint bioszféra tartalékot nevezte meg. 1992-ben pedig, mint egyetemes fontosságú természeti és kulturális terület, a világörökség részévé vált.

Ha valaki olyan szerencsés, hogy eljut erre a mesés vidékre, számtalan program várja a Park területén belül, kívül vagy a park mellett található Gustavus településen.

A természet szerelmesei részt vehetnek egy sétarepülésen, bálna lesen, madárfotózáson, kempingezhetnek, bejárhatják az öblöt hajón vagy az öböl környékét autós túrákon.

Az aktív pihenésre vágyók kajakozhatnak, hegyet mászhatnak, túrázhatnak, kipróbálhatják a sporthorgászatot, a hegyikerékpározást, a strandlovaglást. A télen idelátogatók síelhetnek a vadregényes tájakon.

http://www.glacierbay.org

http://www.gustavus.com/

Fotók: Fazekas Erika

Még több fotó a Cafe Crema facebook oldalán:

https://www.facebook.com/Erikanetcafe/