Kiránduljunk Póstelekre

Pósteleki erdő

6,5 kilométerre Békéscsabától van egy gyönyörű park rommal, kerttel, kis tóval. Találhatunk ott egy csárdát is, ha megéheznénk. Érdemes odatelefonálni előre, ha be szeretnénk ülni, mivel legtöbbször teltház van, vagy éppen rendezvényt bonyolítanak a festői környezetben.

Póstelek a XIX. században a Wenckheim-család birtokához tartozott. 1895-ben Wenckheim Krisztina (1874-1970) grófnő és a sárvár-felsővidéki gróf Széchényi Antal (1867-1924) házasságkötésük alkalmából, hozományul kapták Krisztina szüleitől a birtokot.

1906-1909 között épül fel a kastély és 1920 végére a park is elkészült. A kb. 14 hektáros tájképi kertben tölgyes-kőrises faállomány, egyéb ritka és értékes faegyedek, tűlevelűek, buxusbokrok és különböző örökzöldek kaptak helyet. Úszómedencét, tavirózsákkal díszített csónakázótavat létesítettek a lélek és a test felfrissülésére. A szemet pedig 600 rózsafaj, mintegy 40000 rózsatővel gyönyörködtette.

Sajnos a kastély nem ért meg hosszú történelmet, 1944 őszén a grófi család elhagyta a kastélyt, a környékbeliek pedig kifosztották, felgyújtották, építőanyagait széthordták. Majd 1983-ban egy munkásőrségi gyakorlaton felrobbantották. Ami megmaradt az épületből balesetveszélyes, látogatáskor óvatosságra intenék mindenkit.

1989-től a park természetvédelmi terület. Különleges fafajai között vasfa, vörös levelű bükk, mocsári bükk és hatalmas kocsányos tölgyeket is találhatunk. Jellemző, hogy a növény és fa fajgazdagságnak köszönhetően a legkülönfélébb gombafajok is megtalálhatóak a parkban.

A parkban tűzrakóhelyek, padok vannak kihelyezve. Találhatunk itt még homokos és füves focipályát, állatsimogatót, játszóteret és egy játékparkot is. A bejáratánál egy hangulatos büfé kapott helyett. Tervek között pedig szerepel két futópálya kialakítása is.

A szabadidőnket igen tartalmasan tudjuk eltölteni itt, és cserébe vigyázzunk a környezetre, az élőlényekre, hisz nagyon szép és ritka zöld foltja Békés megyének.

http://postelek.com/

http://www.wenckheim.hu/postelek.htm

Fotók: Fazekas Erika

Fotók Póstelek gombáiról a Cafe Crema facebook oldalán:

https://www.facebook.com/pg/Erikanetcafe/photos/?tab=album&album_id=660656957466464